Gastronomia jest dyscypliną gospodarki, która żywiołowo się rozwija oraz ma przed sobą przyszłość. Jedzenie oraz picie jest jedną z podstawowych wymogów człowieka i dobre jedzenie zawsze odnajdzie kontrahentów.
Restauracje, bary, jadłodajnie są w każdym rejonie świata, ponieważ ludzie uwielbiają być obsługiwani oraz lubią jeść w towarzystwie innych osób.
Lokale gastronomiczne posiadają taki przekrój generyczny, że są osiągalne dla ludzi dostatnich i dla tych biedniejszych.
Bywa, że restauracja czy sieć restauracji jest biznesem rodzinnym, czczonym od pokoleń, oraz tworzącym jedyne utrzymanie dla uczestników tejże familii. Podtrzymywanie wysokiego pułapu obsługi stanowi jedno z najważniejszych zadań w tym biznesie. Lekceważenie klienta jest nieakceptowalne. Gastronomia jest stricte połączona również z innymi dyscyplinami gospodarki np. przemysłem spożywczym, rolnictwem czy przemysłem energetycznym. Wzrost cen w tych dziedzinach automatycznie odbija się na wzroście cen w przemyśle gastronomicznym a co za tym gna na kieszeni konsumentów.
Wyposażenie wytwórni gastronomicznych
Bodajże każdy z nas przypomina sobie czasy ukazane na powyższym filmie, kiedy tak właściwie to naczynia gastronomiczne były umocowane do stołu a sztućce przykute łańcuchem. Tamten okres już się skończył, a aktualne czasy stawiają miarodajne wymogi dziedzinie gastronomicznej, po to by kontrahent był w stanie zjeść pyszne oraz w przyjemnej atmosferze. Istotnym atrybutem tego wszystkiego jest czas oczekiwania na zamówione przez siebie specjały. Żeby wszystko to było możliwe, restauracje, bary itp. powinny być wyekwipowane w sprzęty. Każdy menadżer chce, żeby urządzenia spełniały swą rolę jak najdłużej, sprzęt powinien służyć latami.
Skutkiem tego powinno się zwrócić do pewnych oraz znanych korporacji niemniej jednak co się też przedkłada na wysokie koszta. Urządzenia i oprzyrządowania dzielimy ze względu na miejsce, w jakim mają pozostać zastosowane. Do fundamentalnych oraz niezbędnych urządzeń możemy zakwalifikować piece, piekarniki, urządzenia chłodzące, garnki, zmywarki itd. Przychodząc do tak kapitalnie wyekwipowanej restauracji, pojmiemy ze restaurator przywiązał ogromną wagę do zadbania o wizerunek własnej firmy, ale również o konsumentów, by zostali ekspresowo obsłużeni.
Ikona rychłej gastronomii - Fast Food
Bary rychłej obsługi lub też uliczne budki stały się nadzwyczaj legendarne nie tylko u nas, ale też na całym świecie. Na co dzień jesteśmy w stanie odnotować kogoś śpieszącego chodnikiem z hot dogiem lub kebabem w ręce. Dania te noszą nazwę fast food. Fast food to zupełnie inaczej błyskawicznie przyrządzony posiłek serwowany na poczekaniu. Do najpopularniejszych dań jesteśmy w stanie zaliczyć: hamburgery, hot dogi, frytki, kurczak, kebab. Posiłki te są znane nam z sporych wartości kalorycznych, zawierają znaczną ilość tłuszczów i węglowodanów a nadzwyczaj mało witamin i minerałów. Społeczeństwo jest tak gonione, że nie ma czasu na spokojnie zjeść posiłku w domu.